Produkció lebonyolítási rendje

A DAL 2018 CÍMŰ PRODUKCIÓ LEBONYOLÍTÁSI RENDJE

 

Az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) 63. Eurovíziós Dalfesztiválján (Portugália, Lisszabon; I. elődöntő: 2018. május 8., II. elődöntő: 2018. május 10., döntő: 2018. május 12.) a Magyarországot képviselő dalt a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. – az összes nevező dal előzsűrizése után kiválasztott 30 pályamű részvételével, nyilvános, a Duna csatornán élőben sugárzott nemzeti dalválasztó adássorozata, A DAL 2018 (a továbbiakban Verseny) keretében, a zsűri és a közönség bevonásával – az alábbi ütemterv és eljárási szabályok szerint választja ki a jelentkezők közül.

1.   NEVEZÉS

1.1. A Versenyre kizárólag olyan, legfeljebb 3 perc időtartamú zeneszám (dalszöveg és zene; a továbbiakban: dal) nevezhető, amely 2017. szeptember 1. előtt sem a dalszöveg, sem a zene, sem külön-külön, sem együtt nem került sem kereskedelmi forgalomba, sem az internetre, illetve nem hangzott el nyilvános előadás keretében.

1.2. Csak olyan énekes vagy együttes (a továbbiakban előadó) nevezhet, akinek korábban már jelent meg albuma vagy országosan játszott rádió- illetve televízió-felvétele, és rendelkezik zenei kiadóval kötött érvényes lemezszerződéssel és/vagy saját menedzser-stábbal. A színpadi produkció minden résztvevőjének be kell töltenie a 16. életévét 2018. május 8-ig, az első lisszaboni eurovíziós elődöntőig. Minden közreműködő előadó csak Magyarország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

1.3. A Versenyben a dalszövegek ajánlott nyelve a magyar, de elénekelhetők magyarországi kisebbségek nyelvén vagy angolul is. A nevezéssel a dalszöveg magyar fordításának megküldése kötelező.

1.4. A dalok előadói csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek. Külföldi állampolgárságú, nem magyar anyanyelvű dalszerző csak úgy adhat be pályaművet, ha a dalt olyan előadó énekli fel, aki megfelel a pályázati felhívás feltételeinek.

 

1.5. A nevezésre legalább 30 napot kell biztosítani. A részletes – az EBU szabályzatának keretei között kialakított – részvételi szabályokat tartalmazó pályázati felhívást 2017. október 15-ig közzé kell tenni az MTVA honlapján. A részletes pályázati felhívás kidolgozásának és közzétételének felelőse az MTVA Duna csatornaigazgatóság vezetője.

2. ELŐVÁLOGATÁS

2.1. A nevezési határidőt követő 10 napon belül ellenőrizni kell, hogy a beérkezett pályaművek megfelelnek-e a felhívásban rögzített alaki feltételeknek. Az ellenőrzést egy legalább kettő személyből álló, a Duna csatornaigazgatóság vezetője által kijelölt ellenőrző bizottság végzi. A nevezési határidő lejárta után a felhívásnak nem megfelelő jelentkezések kizárásra kerülnek a Versenyből. A kizárás ellen jogorvoslatnak nincs helye.

2.2. A pályázati felhívásnak megfelelő nevezések legkésőbb a nevezési határidő utolsó napjától számított 15 napon belül előzsűrizésen esnek át. A szakmai előzsűri tagjai zeneszerzők, előadóművészek, zenei, rádiós és televíziós szakemberek, összesen tíz fő, akiket az MTVA Tartalomszolgáltatási Igazgatóságának és Duna csatornaigazgatóságának vezetői választanak ki és kérnek fel.

2.3. A kétfordulós előzsűrizés meghallgatással, szavazással és pontozással történik.

3. ÉLŐ MŰSORSOROZAT

3.1. Az élő műsorsorozatban 30 dal vetélkedik a Magyarország legjobb dala! címért és az Eurovíziós Dalfesztiválra való kijutásért. A sorozat háromfordulós, 6 élő adásból áll: 3 válogatóból, 2 elődöntőből és a döntőből.

Az egyes válogatókban 10, az elődöntőkben 9, a döntőben 8 versenydal hangzik el.

3.2. A Verseny válogatóiban és elődöntőiben a négytagú zsűri közvetlenül elhangzásuk után pontozza az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt a nézők ötödik zsűritagként 1-től 10-ig pontszámot küldhetnek az adott produkcióra A DAL 2018 applikációján vagy a weboldalon keresztül (www.adal.hu), és SMS-ben. Egy regisztrációval illetve egy telefonszámról minden dalra lehet pontszámot küldeni, de egy adott produkciót csak egyszer lehet pontozni. Érvényes pontozásnak kizárólag az adott dal elhangzása alatt beérkező pontszámok számítanak. A további pontszámokat a rendszer fogadja ugyan, de érvénytelennek tekinti.

A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadják a versenydal pontszámaihoz, így alakul ki a produkció végleges pontszáma. A kialakult sorrend alapján mind a három válogatóból 5 dal automatikusan az elődöntőbe kerül. Ha a pontozás során holtverseny alakul ki, a zsűri egyszerű szótöbbséggel dönt a továbbjutó dal(ok)ról.

Az elődöntőkben a zsűri pontjai és A DAL applikáción, a weboldalon, illetve SMS-ben leadott nézői pontszámok összesítése alapján az első három helyen végző dal automatikusan jut tovább a döntőbe.

3.3. A Verseny válogatóiban és elődöntőiben a  pontszámok alapján nem továbbjutó versenydalokra, - válogatónként 5, elődöntőnként 6 produkcióra SMS-ben, A DAL  applikációján keresztül vagy a weboldalon lehet szavazatot küldeni. Az SMS-ben, a weboldalon vagy az applikáción keresztül zajló szavazás csak az összes dal elhangzása után indítható minden élő adásban. A szavazás kezdetét és végét a műsorvezetők közlik a nézőkkel.

A pontszámok alapján nem továbbjutó produkciók közül az az 1 dal jut tovább, amelyik a legtöbb - SMS-ben, a weboldalon és az applikáción keresztül küldött - szavazatot kapta a nézőktől.

Amennyiben az SMS-ben, a weboldalon vagy az applikáción keresztül beérkezett szavazatok eredményeként alakul ki holtverseny, az a dal jut tovább, amely a pontozás szerint kialakult sorrendben előbb végzett. Amennyiben a nézői szavazás alapján a zsűri sorrendjében is holtversenyben végzett dalok között alakul ki holtverseny, a zsűri egyszerű szótöbbséggel dönt a továbbjutó dal(ok)ról.

3.4. A döntő a második elődöntőt követő hétvége péntekjén, szombatján vagy vasárnapján zajlik. A döntőben a zsűri az egyes dalok elhangzása után csak szóban értékeli a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalverseny nemzetközi gyakorlatához hasonlóan pontozza a produkciókat 10, 8, 6 illetve 4 ponttal, ennek értékelése alapján alakul ki a legjobb négy versenydal mezőnye. A négy legtöbb pontot szerző dal közül a nézők SMS-ben, a weboldalon vagy az applikáción keresztül küldött szavazatokkal választják ki a verseny győztesét. A legtöbb nézői szavazatot szerzett dal nyeri a Versenyt, és ez a produkció képviseli Magyarországot a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Ha a zsűri pontozásának eredményeként úgy alakul ki holtverseny, hogy négynél több dal jutna tovább a nézői szavazásra, a zsűri a továbbjutás szempontjából utolsó helyen holtversenyben állók közül vagy az(oka)t a dal(oka)t nevezi meg, amelye(ke)t nem juttat a legjobb négy közé, vagy az(oka)t, amelye(ke)t igen. Ha a Verseny döntőjében az SMS-ben, a weboldalon vagy az applikáción keresztül zajló nézői szavazás eredményeként alakul ki holtverseny, a szavazást – a műsoridő-keretek között, 3 percnél rövidebb időtartamban – kell újraindítani.

3.5. Az applikáción és a weboldalon keresztül egy regisztrációval egy produkcióra csak egy érvényes szavazat küldhető. SMS-ben – függetlenül attól, hogy hány versenyzőt érint – az adott élő adás teljes szavazási időtartama alatt egy telefonszámról összesen legfeljebb 20 érvényes szavazat adható le, ennek megfelelően a rendszer az ugyanazon számról érkező, 20 fölötti szavazatokat fogadja ugyan, de azokat a szavazatok összesítése során már nem veszi figyelembe, vagyis érvénytelennek tekinti. A szavazás esetleges újraindításakor egy regisztrációval újra 1 érvényes szavazat küldhető az applikáción vagy a weboldalon keresztül, illetve 20 érvényes SMS-ben küldött szavazat adható le egy telefonszámról.

Érvényes szavazatnak azok az SMS-ben, a weboldalon vagy az applikáción keresztül küldött szavazatok számítanak, amelyek a szavazás indítása és lezárása – holtverseny esetén újraindítása és ismételt lezárása közötti időtartam alatt érkeztek meg a technikai rendszerbe. Az érvényes szavazatok számáról közjegyző jelenlétében készül részletes jegyzőkönyv.

3.6. Az applikációs és internetes pontozás és szavazás regisztrációhoz kötött, de ingyenes, az SMS-részvétel pedig alapdíjas (annak a távközlési szolgáltatónak a tarifája szerint, amelynek hálózatáról az SMS-t a néző indítja). Azok a telefonszámok, amelyekre SMS-ben pontszám illetve szavazat küldhető, a műsorban rendszeresen elhangzanak, illetve a képernyőn megjelennek, ahogy az a két számjegyből álló kód is, amely az egyes dalokhoz tartozik. A pontozásban és szavazásban külföldi nézők is részt vehetnek.

Az SMS-ben, a weboldalon vagy az applikáción keresztül történő pontozás és szavazás részletes szabályait legkésőbb A DAL 2018 első elődöntőjének sugárzását megelőző héten, de nem később, mint 2018. január 13-ig közzé kell tenni a Verseny honlapján.

4. A DAL 2018 KÜLÖNDÍJAI

 

A Dal 2018 Akusztik

 

Idén is lehetőség van arra, hogy a nemzeti dalválasztó műsor versenyzői bemutassák dalaik akusztikus változatát. A korábbi évekhez hasonlóan a közönség idén is online szavazáson döntheti el, melyik feldolgozás nyerje A Dal 2018 Akusztik fődíját.

 

A Dal 2018 akusztikus formában bemutatott 30 daláról hang- és videofelvételek készülnek az A38 Hajón. A felvételek a műsor harmadik élő válogatója után, február 3-án kerülnek ki A Dal 2018 hivatalos oldalára, adal.hu honlap "Akusztik szavazás" menüpontjába. Itt szavazhat kedvenc akusztikus feldolgozására a közönség február 21., szerda 24.00 óráig.

 

Az online szavazás nyertes előadóját a dalválasztó televíziós műsor február 24-i élő döntőjében hirdetjük ki.

 

A Dal 2018 Akusztik nyertese a Petőfi Akusztik keretében 52 perces önálló koncertlehetőséget kap, amit rögzít és műsorára tűz a Petőfi Rádió és a Petőfi TV.

 

Az online szavazás szabályai:

 

A Dal 2018 Akusztik versenydalaira kizárólag A Dal 2018 hivatalos online felületén, a adal.hu oldal "Akusztik szavazás" menüpontjában lehet szavazni. A Dal 2018 Akusztik szavazás során egy IP-címről egy napon csak egy szavazatot fogadunk el. Annak érdekében, hogy a rajongók szabadon kampányolhassanak kedvencük mellett, az akusztikus versenydalok videói megoszthatók lesznek az ismertebb közösségi felületeken. A Dal online szerkesztősége fenntartja a jogot, hogy amennyiben bármelyik akusztikus versenydal esetében rendellenes szavazat-gyarapodást tapasztalna, az adott versenydal szavazását ideiglenesen felfüggessze.

 

A Dal 2018 Legjobb Dalszövege

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában a műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2018 Legjobb Dalszövege” díjért. A szakmai zsűri szavazatai alapján a nyertest, „A Dal 2018 Legjobb Dalszövege” díjazottját az élő tévéműsor második elődöntőjében nevezi meg a szakmai zsűri.

A Dal 2018 Felfedezettje

„A Dal 2018 Felfedezettje” különdíjjal egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2018-as mezőnyéből a szakmai zsűri, amelyik A Dal 2018 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával. A „Dal 2018 Felfedezettje” különdíjnak a nyertesét a tévéműsor első elődöntőjében nevezi meg a szakmai zsűri.

 

 

MTVA