adal2018 összefoglaló döntő

Metálos győzelem A Dal 2018 színpadán!

Metálos győzelem A Dal 2018 színpadán!

Az idei évben a magyar zenei élet különböző területéről érkező fantasztikus és rendkívül változatos dalokat ismerhettek meg a nézők az elmúlt öt hét során. Végül szombat este véget ért a várakozás, és kiderült, hogy a döntőbe jutott produkciók közül, melyik lett Magyarország legjobb dala 2018-ban!

A döntő estéjének nyitányaként a Recirquel Újcirkusz Társulat báli hangulatot idéző látványos produkcióját láthatták a nézők.

 

A versenyzők közül elsőként a Leander Kills lépett a színpadra a Nem szól harang” című dallal. A formáció az elődöntőben módosított a produkción, és egy könnyedebb hegedű- és zongorajátékkal kezdtek, ami megosztotta a zsűrit, azonban a közönség kitartott az együttes mellett. A dal a döntőben apróbb hangszerelési módosításokkal, de az elejétől a végéig ütős, kemény rock verzióban hangzott el.

 

A rock dallamok után a yesyes formációja következett az I let you run away” című produkcióval. A fiúk modern dalát ezúttal is egy lendületes, energikus előadás keretében hallhatta a közönség, amiből persze nem hiányozhatott Szabó Ádám harmonika játéka sem. A dal eddig mindkét alkalommal egyöntetűen meggyőzte a zsűri tagjait és a közönséget egyaránt, és a dicsérő szavak a döntő alkalmával sem maradtak el.

 

le Zsolt a döntőre egy apróbb változtatást eszközölt, így a produkciója során a háttérben ezúttal egy virágzó tavaszi mezőt láthatott a közönség. Zsolt és zenésztársai ezúttal is tökéletesen adták át a „Zöld a május” című dal üzenetét, „az indulás és megérkezés, a megismerkedés és a búcsú” érzését, és idézték fel mindenkiben egy melankolikus, könnyed tavaszi este emlékét.

 

„A szerelem nagykövete”, Horváth TamásMeggyfa” című produkciója a közönség szavazatokkal jutott a döntőbe, amit Tamás ismét egy fantasztikus és erőteljes előadással hálált meg.

 

Heinz Gábor BIGA a döntő során ismét tökéletesen betöltötte a színpadot a „Good Vibez” című dallal. Bár a feltűnő csíkos zakó helyett ezúttal farmerdzsekiben láthattuk a színpadon, azonban a produkció vidám hangulatán ez mit sem változtatott. A színes lufik és konfetti eső közepette BIGA dala ezúttal is mosolyt csalt az arcokra, és örömöt csempészett mindenki szívébe.

 

A vidámság után a melankolikus dallamok képviselőjeként lépett színpadra az „A Dal 2018 Felfedezettje” díj boldog tulajdonosa, Dánielfy Gergely. A minimál stílusú látványvilágot megtartva Gergely fantasztikus hangján, valamint a gyönyörű gitár- és hegedűjáték kíséretében hallhattuk az „Azt mondtad” című dalt, mely ezúttal is kiváltotta a Gergely által remélt szívbe markoló csendet és mély érzelmeket.

 

A rövid szünet után robbant a színpad, hiszen az AWS formáció a harmadik alkalomra sem veszített a lendületéből, és ismét egy igazi kemény metálos előadással búcsúztatták azt a bizonyos nyarat. Siklósi Örs a zenei átlényegülésen” átesve ismét óriásit énekelt a zenésztársai gyűrűjében, így a ”Viszlát nyár” ezúttal is lehengerelte a zsűri tagjait és a közönséget egyaránt.

 

A Dal 2018 színpadán utolsóként Király Viktor következett, aki az ígéretéhez híven a dalban nem változtatott semmit, azonban a színpadképben történt módosítás, hiszen Viktor letette a szeretett gitárját és ezúttal bejárta a romkocsma hangulatú színpadot. Viktor aktívabb színpadi jelenléte csak még hangulatosabbá tette a „Budapest Girl” című előadást, ami egyértelműen meggyőzte a zsűri tagjait is.

 

A döntő szabályai szerint valamennyi előadó szereplése után minden egyes zsűritag 4-6-8-10 pontot oszthatott szét az előadók között, mely összesített pontok alapján kialakult a végső sorrend. A szakmai zsűri döntése alapján végül nielfy Gergely, Király Viktor, a yesyes és az AWS dala jutott tovább. Ezt követően indult el a közönségszavazás, mely során a négy továbbjuttatott előadó közül a nézők dönthették el, hogy ki legyen a győztes.

Ezen a szombat estén került kihirdetésre „A Dal 2018 Akusztik” díj győztese is, amely versenyben kizárólag a nézők által leadott szavazatok döntöttek.  A 30 produkció akusztikus verziója közül 2018-ban a Leander Kills Nem szól harang” című dala győzött.

 

A szavazás során természetesen a döntő műsor sem maradhatott extra produkció nélkül, ráadásul ezúttal két előadást is láthattak a nézők. Először Ferenczi György és a Magna Cum Laude együttes vette át a színpadot, akiknek közös előadásában hallhattuk a „Volna-e kedved megöregedni” című dalt.

 

Második meglepetésként a tavalyi év győztesét, Pápai Jocit köszönthettük, aki A Dal 2017 győztes dalát, az „Origo”-t és a „Távol” című dalát adta elő egy fantasztikus egyveleg formájában.

A szavazás végül lezárult és hat, izgalmakkal teli hét után kiderült, hogy idén a metál tarolt A Dal 2018 színpadán. Az AWS és a „Viszlát nyár” lett A Dal 2018 győztese, így májusban a metál együttes képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban!

 

Google+