adal2018 ham ko ham hírességek drukkerek szurkolnak parno graszt

Üzent a Parno Graszt a Ham ko Ham zenekarnak

„Csak őszintén, csak szívből!”

Különleges üzenetet kapott a Ham ko Ham zenekar, méghozzá egy olyan csapattól, akik már tudják, milyen A Dal színpadán állni. A Parno Graszt vezetője, Oláh József szerint a Ham ko Ham olyan különleges dologgal készül, ami igazi színfoltja lesz a műsornak.

Már gőzerővel folynak a próbák, hiszen január 20-án kezdetét veszi A Dal 2018, amelynek 30 legjobb dala közé a Ham ko Ham „Bármerre jársz” című száma is bekerült.
Kiderült, hogy a versenyre készülő zenekarnak egy már korábban A Dalban résztvevő együttes, a Parno Graszt is szurkol.

Vagyunk, akik vagyunk! – ezt jelenti a Ham ko Ham neve. Az autentikus cigányzenét előtérbe helyező zenekar 2010-ben jött létre négy tehetséges fiatal, Rézműves Márkó (ének), Rétháti Salamon (billentyű, gitár), Balázs Levente (gitár, kajon), és Ábri Csaba (gitár, kajon, bille) közreműködésével.


Az ötlet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biri település általános iskolájában pattant ki a fiúk fejéből és mindössze néhány év alatt komoly ismertségre tettek szert.
A zenekar a közelmúltban egy tehetségkutatóban is bizonyított, most pedig egyik daluk, a „Bármerre jársz” esélyt kapott arra, hogy megmutassák tehetségüket
A Dal 2018-ban is.

 

A versenyben egyik biztos szurkolójuk a Parno Graszt zenekar lesz, akik története szintén egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluban, Paszabon kezdődött – kicsit több, mint 30 évvel ezelőtt.

Nevük romani nyelven „fehér lovat” jelent, ezzel jelezve a tiszta lélek és szabadság fontosságát. A roma folkzenekar magyar és romani nyelven énekel, zenéjükben egészen ősi motívumokat is felhasználva. 2008-ban például egészen Indiáig utaztak, hogy ott kutassák fel zenei gyökereiket, az ősi dallamokat.

 

Az alapfelállás szerint a 10 tagból álló zenekar a világ számos pontján – New York-tól Koppenhágáig – számos koncertet tudhat maga mögött.
Mivel 2016-ban a „Már nem szédülök” című dalukkal nagysikerrel versenyeztek A Dal válogatóin, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy idén egy szívüknek kedves zenekar, a Ham ko Ham dala is bekerült a legjobb 30 produkció közé.


A Ham ko Ham-nak sikerült egy nagyon jó dallal előrukkolnia, ami azt gondolom, hogy nemzetközi szinten is megállná a helyét!” – mondta Oláh József, a Parno Graszt vezetője.


Szerintem a zenekar érdekes színfoltja lesz a műsornak. Azért is, mert a „Bármerre jársz” című dal meg tudja érinteni az embereket” – az énekes szerint, amikor ők versenyeztek, nem a győzelemre koncentráltak. A céljuk az volt, hogy hatással legyenek a nézőkre.


Ezt tanácsolja kollégáinak is:


Azt üzenném a Ham ko Ham-nak, hogy csak őszintén, csak szívből, csak „eredetiben”! És így át fog jönni az embereknek is az üzenet és meg fogják tudni érinteni a közönséget.”


A Parno Graszt vezetője a nézőknek is üzent. Az énekes mindenkit arra buzdít, hogy a szavazásnál csakis a szívére hallgasson.

Google+